Däck märkning. Däckmärkning » Vinterdäck och sommardäck 2019-12-02

Däckbeteckningar

däck märkning

Däckmärkning På alla däck finns det siffer- och bokstavskombinationer som berättar nästan allt du behöver veta om däcket. Byter du själv till och vice versa är det bra att kontrollera om däcket har en rotationsriktning. Däckens gummiblandning blir hård med tiden och väggreppet blir sämre, även om däcken inte är slitna i övrigt. Är du osäker på vilken däckstorlek din bil har som standard så kan du kontrollera det i bilens registreringsbevis. De flesta däckmodeller har en Extra Load-modell och en modell för normal last.

Next

EU Däckmärkning

däck märkning

Flygning sker på höjder där temperaturen kan vara så låg som -40°C och fukt i däcken kan frysa och orsaka vibrationer och balansproblem vid landning. Och skillnaden mellan ett A-graderat däck och ett däck som har F-märkning är två billängder, det vill säga tio meter. Är du osäker kontakta närmaste Mekonomen Butik för hjälp. Tre svarta ljudvågor innebär att däcket är 6 dB mer högljutt än däck med endast en ljudvåg på skalan. På 70-talet övergick man från diagonaldäck till radialdäck. En svart ljudvåg innebär att däcket är minst 3 dB tystare än vad det framtida europeiska gränsvärdet som införs 2016 är.

Next

Det betyder märkningen på däcken

däck märkning

Skalan visar hur mycket däcken påverkar bilens bränsleförbrukning. Idag tillverkas över 1 miljard däck per år i över 400 däckfabriker. Etiketten avser endast tre specifika egenskaper. Om du monterar eftermarknadsfälgar och -däck bör du vara noga med att välja rätt däckbredd för fälgarna. Belastningsindex anger den maximala belastningen som däcket får utsättas för. Till nackdelarna hör kort livslängd sällan mer än 400—500 mil ens vid mjuk körning , lågt motstånd till vattenplaning samt att fordonet kan utsättas för avsevärt högre krafter än med gatdäck. Temperatursänkningen fick stålet att dra ihop sig, så det band ihop hjulet.

Next

Ålder på däck

däck märkning

Om en bil behöver ha fälgar som är större än 16 tum kan inte föraren välja ett högprofildäck även om körkomforten är viktigare än en körkänsla med precision. Alla däck är märkta med däckdimensionen. I dessa fall kan dubbade däck vara en bra lösning. Tekniska data på dina däck På sidan av däcket finns flertalet upplysningar. Det är vanligast med luftfyllda däck men däck kan även vara fyllda med till exempel vätska eller vara. I detta fall betyder det vecka 40 år 2008.

Next

Däck, bildäck, fälgar och kompletta hjul billigt

däck märkning

Hastighetsklassen anger den högsta tillåtna hastigheten för däcket, och då skall man helst följa biltillverkarens rekommendationer. Vinterdäck har som regel ett lägre hastighetsindex än vad ett sommardäck har, det beror bland annat på att vinterdäcket har ett grövre mönster och en mjukare gummiblandning, vilket resulterar i att det blir ostadigare i höga hastigheter. Och det handlar om cirka 0,5 liter per 100 kilometer. Pilen ska alltså peka åt det håll som hjulet roterar när du färdas i bilens körriktning framåt. Märkningen är en garanti för att däcket klarar de säkerhetskrav som finns på däck inom Europa.

Next

Däckmärkning

däck märkning

Med miltalsindex 100 på bakersta traileraxeln, får mellersta axeln index 250 och den främre traileraxeln 150. Många skogsåkare föredrar tvillingdäck av stabilitetsskäl på smala svaga grusvägar, medan de flesta godsspeditörer föredrar breda enkelmonterade däck av bl a ekonomiska och miljömässiga skäl. Däckets höjd är 55 procent av sektionsbredden. Är du osäker på vilken däckdimension som sitter på din bil kan du själv ta reda på det. Av detta förloras nästan hälften via mönstret. De två första märkningarna anger fabriken där däcket gjordes. Hastighetsindex Däck har en bokstav som berättar hur hög hastighet de maximalt får utsättas för.

Next

Ålder på däck ta reda på kontrollera

däck märkning

Eftersom regummering är en viktig förutsättning för bra däckekonomi i transportnäringen, innebär detta att dubbdäck vore tämligen kostsamma för åkerier och bussbolag. Den viktigaste informationen finns i siffer- och bokstavskombinationen som bland annat anger däckets storlek. De flesta vinterdäcken är även märkta med en snöflinga eller bergstoppar som understryker att det är ett vinterdäck anpassat för exempelvis det nordiska vinterförhållandena. Under inkörningstiden bör du köra försiktigare än normalt utan rivstarter, tvära inbromsningar och hård kurvtagning. För stora fälgar krävs lågprofildäck medan mindre fälgar passar till högprofildäck.

Next

Däckmärkning

däck märkning

Ju bättre mönsterdjup desto bättre väggrepp och högre säkerhet speciellt vid våta underlag. Det är viktigt att följa biltillverkarens anvisningar. Vintertid rekommenderas att den bakersta traileraxeln förses med vinterdäck anpassade för drivaxelmontage, även om övriga trailerdäck är av åretrunt typ. Hastighetsindex och belastningsindex är starkt förknippade med varandra. Detta beror i hög grad på materialet i hjulet eller däcket och typen av underlag. I det här alternativet är däcket 20 mm bredare än i det första exemplet och det har en mycket lägre profil.

Next