Den grønne sykkelen. Wadjda 2019-11-30

Wadjda (2012) trailer

den grønne sykkelen

Hvilke følelser uttrykker hun rundt dette? Hennes arbeid er både hyllet og utskjelt for å oppmuntre til diskusjon om emner generelt ansett som tabu, som toleranse og behovet saudiarabere har for å ta et kritisk blikk på sin tradisjonelle og restriktive kultur. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet. Hvordan endret dette inntrykket seg i løpet av filmen? Kanskje lager de på denne måten ris til egen bak? Området omfatter også holdninger og aktuelle etiske problemstillinger i barns og unges liv, i lokalsamfunnet og i den globale verden. Innanfor husets fire veggar er det fredagstaco, gullrekkja og zombiespeling. Filmen er regissert av Haifaa Al Mansour, en kvinne.

Next

Rose

den grønne sykkelen

Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Den grønne sykkelen har fått mykje merksemd for å vere den første filmen heilt og haldent filma i Saudi-Arabia — med ein kvinneleg regissør i tillegg — frå eit land kjend for streng kontroll på befolkninga si. Der er det kun menn som gjelder. Hverdagen preges av et svært konservativt og mannsdominert samfunn, hvor streng religionsutøvelse og underkastelse er sentrale deler i kvinnenes liv. Om det filmtekniske ikke er perfekt i denne filmen, så bør vi se forbi dette, tenker jeg. Hvorfor er dette så viktig for moren, viktigere enn at Wadjda har skadd seg andre steder? Denne filmen anbefaler jeg på det aller, aller varmeste! Tror du dette er den sanne grunnen, eller kan det for eksempel være en unnskyldning for å ikke jobbe? Foto: Arthaus Mest viktig, framleis god På overflata er dette som kva som helst film der ein ungdom har lyst på noko, har ei mogelegheit til å vinne ein premie for å få det — den er veldig innanfor rammene, sikkert for å vere ekstra tilgjengeleg. Som bokblogger er det viktig for meg å være fri for økonomiske bindinger, og jeg ønsker av den grunn heller ikke å ha reklame på bloggen min.

Next

Den grønne sykkelen « NRK Filmpolitiet

den grønne sykkelen

I staden for saklege, ordentlege svarte skor ser me eit par svarte Converse-sko med lilla lisser. For regissøren måtte for en stor del sitte inne i en bil, tildekket, og regissere skuespillerne via en mikrofon. Imidlertid, filmens tema og fortellermåte vil neppe være givende for de aller yngste. Vi er et spesialbibliotek som har litteratur innenfor migrasjonsfeltet. Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Hun får låne sykkelen til vennen Abdullah oppå et hustak trener de sammen i all hemmelighet.

Next

Den grønne sykkelen « NRK Filmpolitiet

den grønne sykkelen

Mowitz møder mange kvinder på sin vej, bl. She wants the bicycle desperately so that she can beat Abdullah in a race. Det går hun og drømmer om, for det er jo et rigtigt teater og ikke bare en sangerindepavillon. Den grønne sykkelen vil absolutt inneha ein viktig plass i filmhistoria — den er allereie nemnd i Oscar-racet — men det mest er fordi den er politisk sterk, ikkje fordi den er blant verdas beste filmar. She devotes herself to the memorization and recitation of Koranic verses, and her teachers begin to see Wadjda as a model pious girl.

Next

Migrasjonsbibliotek

den grønne sykkelen

Hun elsker mannen sin, men ekteparet nærmer seg nå et uunngåelig punkt i samlivet. Lilian er også interesseret i Mowitz, man han lægger ikke mærke til hende. Filmen kan også knyttes opp mot andre fag. Riktignok er samfunnet strengt, men kvinnene gjør sin egen situasjon enda verre ved å opptre som de reneste moralens voktere overfor hverandre. Just as she is losing hope of raising enough money, she hears of a cash prize for a Koran recitation competition at her school.

Next

Rose

den grønne sykkelen

Although she lives in a conservative world, Wadjda is fun loving, entrepreneurial and always pushing the boundaries of what she can get away with. Hva er hennes sterke og svake sider? Alle bok- og filmomtaler i denne bloggen har jeg skrevet selv. Hvordan reagerer de andre jentene i klassen? Historie omfattar korleis menneske skaper bilete av og formar si eiga forståing av fortida. Hvor mange norske kroner er det? Men kanskje sitter dette inntrykket igjen fordi mennene er så perifere i denne filmen, der det er kvinnene som paradoksalt nok spiller hovedrollene? Hvordan passer dette med det inntrykket du har av han når filmen er ferdig? Foto: Arthaus Converse-eigaren er Wadjda, ei 10 år gamal rappkjefta jente med forkjærleik for popmusikk, ein gryande kapitalist som sel heimelaga armband i lokale fotballfargar. Som forteljing er det eit søtt — avslutningsvis litt for søtt — innblikk i eit land som sjeldan er portrettert på film. Det eneste hun har å spille på er sin skjønnhet og sin dyktighet i husholdet, men er det nok? Filmen har tidligere vært vist på Arabiske filmdager i Oslo.

Next

Den grønne sykkelen « NRK Filmpolitiet

den grønne sykkelen

Så oppdagar ho den grøne sykkelen. Mens vi hele tiden blir vitne til alt kvinnene må tåle for å bli vel ansett. Hva kjennetegner landet med hensyn til kultur, religion, likestilling med mer? Som at det egentlig ikke er lov for kvinner å sykle i det offentlige rom. Jeg publiserer bok- og filmanmeldelsene mine bl. Spilletid: 98 minutter Dette er i første rekke en litteratur- og filmblogg, men etter hvert har jeg utvidet mitt reportoar til også å gjelde reisebrev med et og annet tips.

Next

Den grønne cykel (Wadjda)

den grønne sykkelen

Mowitz var for længe om at beslutte sig. Hun tvivler ikke på sine følelser. På mange måtar minner den meg om iranske Persepolis, ei anna historie om ei jente som med oppriktigheit står opp mot verda rundt seg — men det fell litt gjennom i ei sakkarinsøt gjennomføring. Alt som kan minne om selvstendig tankegang slås det ned på. Som at det ikke er lov til å ta i en Koran mens de menstruerer.

Next

Rose

den grønne sykkelen

Gjennom ungjenta Wadjda, hovedpersonen, gis det et håp om at det nytter å kjempe for sine drømmer. Hvorfor tror du dette er forbudt? I så fall kan hun ikke giftes bort. Vi ønsker alle med interesse for feltet velkommen til våre lokaler i Tollbugata 20 for å låne bøker, lese aviser eller bare slå av en prat. Medietilsynets begrunnelse er at filmen ikke inneholder noen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste. At first, Wadjda's mother is too preoccupied with convincing her husband not to take a second wife to realize what's going on. Noen sentrale filosofer inngår, og grunnleggende livsspørsmål, moralske verdivalg og etiske begrunnelser står sentralt.

Next

Migrasjonsbibliotek

den grønne sykkelen

Den kulturelle dimensjonen tilfører filmen ein del, men den klarer aldri å bryte utav formelen — spesielt i ei tid som gir oss sterke nyrealistiske filmar frå andre stader i verda, er den ikkje spektakulær i seg sjølv. Wadjda sees a beautiful green bicycle for sale that she wants desperately so she can race her friend, Abdullah. Wadjda er ei gløgg jente, og det er ikke til å unngå at jeg tenkte mye på om det var en god ting eller en dårlig ting i det samfunnet hun vokser opp i. Likevel lærer Wadjda seg å sykle. Hvorfor tror du han ønsker det? De forsøger alle at vise ham, hvad ægte kærlighed er, men han er ikke tilfreds, og forsætter sin søgen.

Next