Fakta om 17 mai. 17 mai by hannah kragnes on Prezi 2019-12-01

17. mai (grunnlovsdag)

fakta om 17 mai

Senere samme dag mottok han en deputasjon av representanter, ledet av president , som meddelte ham valget og overrakte ham et renskrevet eksemplar av Grunnloven. Henrik Wergeland var vitne til slaget og fikk studentuniformen sin spjæret av et sabelrapp over ryggen. Klarer vi å møte dei som medmenneske og ressursar? Etter et opphold på femten år er nå 17. Dagen vi feirar vi dag, med barnetog og norske flagg, er ikkje berre ein koseleg bursdagsfest, men også ein dag der vi skal minnast dei som gjekk før oss. Vel, dette er ikke helt sannheten for alle dessverre.

Next

17 fine fakta om 17. mai

fakta om 17 mai

Innenfor unionen beholdt Norge selvstendighet og separate statlige institusjoner, bortsett fra kongen og utenrikstjenesten. Det ble så klart litt stress med vasking og rydding både før og etter besøket, men det ble sånn greit nok. Dersom vi klarer å sjå medmenneska våre, ikkje berre oss sjølve, er vi med på bygge landet vårt på ein god måte. Slik er det ikkje med 17. Det utløste hurrarop for konstitusjonen, og en begeistret folkemengde samlet seg etterhvert på.

Next

17. mai i Ålesund

fakta om 17 mai

Det finst noko det er verdt å kjempe for. Hvis jeg skal fortelle og forklare så blir det tårer, gråting, frustrasjon og sinne. Rundt omkring i landet er det etablerte skikker for hva man gjerne spiser denne dagen. Det finnes noe litteratur om 17. Russeluen Russeluen ble innført av elever som skulle ta eksamen. Sjølv har eg som ein av få journalistar, og no også som kulturredaktør, skrive nynorsk i ei riksavis i 15 år. Han blir så stresset og bekymret at jeg ikke har lyst i det hele tatt.

Next

Årets 17. mai

fakta om 17 mai

Utan at eg her skal seie mykje om den norske innvandringspolitikken, som det er politisk usemje om, er det uansett klart at flyktningar som kjem til landet vårt skal integrerast i eit lokalsamfunn. Vi feirar for å vise ungdommane og borna våre at det finst verdiar det er viktig å kjempe for. Jeg er helt matt og sliten i dag og verker over halve meg. Så, da følte jeg ikke jeg kunne skuffe han med å være hjemme. Men det er like stort i år, 201 år etter, at Norge er fritt og at vi får leve her i landet som frie menneske.

Next

17 mai by hannah kragnes on Prezi

fakta om 17 mai

Flere steder markeres dagen med barne- eller flaggtog om ettermiddagen eller andre større eller mindre arrangementer, ofte for den norske befolkningen i enkelte byer. Korleis skal Norge bli om tjue, tretti år dersom innvandring resulterer i gettofisering og auka framandfrykt? Då eg var spurt om å halde 17. Men selvsagt; Det Norske Myntverket reviderer jo medaljehistorien som det passer dem best. Det første barnetoget talte omkring 1200 gutter. Før det første utga aldri Det Norske Myntverket tidligere Den Kongelige Mynt noen 17. Etter andre verdskrigen har 17. I Oslo er ikkje dette sjølvsagt, dessverre.

Next

17. mai (grunnlovsdag)

fakta om 17 mai

Det var ett stykke å gå, men jeg klarte å kjempe meg igjennom og komme meg ned dit sammen med de andre. Det første barnetoget i Norge Dikter og forfatter Bjørnstjerne Bjørnson arrangerte det første barnetoget i Norge, som vi kjenner det i dag. Alle år ble det laget 17. Han skreiv også den fyrste nasjonalsongen for barn: «Vi ere en nasjon vi med». Men, sånne dager har sin pris. Derfor blir dagen kalla Grunnlovsdagen og nasjonaldagen vår.

Next

17. mai (grunnlovsdag)

fakta om 17 mai

Det spelte i sitt første 17. Den nåværende norske russefeiringen skriver seg fra , da russeluer første gang ble brukt av elever i avgangsklasser ved de høyere skoler i. Mange stader i landet fann folk kreative måtar å feire dagen på, trass det strenge forbodet. Folk kommer fra forskjellige nærliggende byer for å ta del i feiringen. Jentene fikk være med fra 1889.

Next

17. mai

fakta om 17 mai

Det Norske Myntverkets initiativ er prisverdig, men det spørs nok om ikke 17. Her fra toget i 2016. Først i 1844, då kong Karl Johan døydde, kunne 17. Vi treng ikkje, som Bjørnson eller Wergeland, å vere berømte diktarar eller aktive i rikspolitikken for å utgjere ein forskjell. I senere år er grunnlovsdagens og -nattens lydbilde i økende grad preget av høy musikk fra forsterkeranlegg på busser og lastebiler fulle av feststemt russ. Flere deltar også i barnetoget. Grunnlovsdessert er en dessert som er i ferd med å gå i glemmeboka.

Next

17 fakta om 17. mai

fakta om 17 mai

Kvart år etter at kongefamilien er ferdig med å vinke til barnetoget frå slottsbalkongen på 17. Med 119 deltagende skoler, var det to skoler mer enn i jubileumsåret 2014. Grillpølser er visstnok mest populært i Midt-Norge, mens Østlandet foretrekker wienerpølser. Vi bestemte oss tidlig for å ha en rolig 17. Det var inspirert av venn og skolebestyrer P. Den kan lastes ned gratis:.

Next