Internetsladd i hĂ„rddisken. Experten sĂ„gar förklaringen till skandalen: ”Konstigt” 2019-11-30

HÀr Àr allt vi vet om 1177

internetsladd i hÄrddisken

Det var den 18 februari som Computer Sweden kunde avslöja att miljontals vÄrdsamtal till 1177 VÄrdguiden legat tillgÀngliga pÄ en oskyddad server pÄ nÀtet i flera Är. IgÄr uppdagades det att miljontals med samtal som ringts in till 1177 VÄrdguiden de senaste sex Ären legat oskyddade pÄ en webbserver som gick att komma Ät av vem som helst, nÄgot som givetvis Àr katastrofalt ur dataskydds- och integritets-synvinkel. Samtalen togs emot av Medicall, ett Thailandsbaserat dotterbolag till Medhelp. Anne-Marie Eklund-Löwinder, sÀkerhetschef pÄ Internetstiftelsen, ger inte mycket för den förklaringen. Det har skett utan sÀkerhetsprövning enligt svensk lag.

Next

Avancerad hacker utför kommandorörelse och slinker in bakvÀgen pÄ 1177:s server (2019, fÀrglagt) : sweden

internetsladd i hÄrddisken

DĂ„ fick den en ip-adress, och dĂ„ var det fritt fram, sĂ€ger Tommy Ekström till Tidningen har varit i kontakt med Anne-Marie Eklund-Löwinder, som Ă€r sĂ€kerhetschef pĂ„ Internetstiftelsen. Jag kommer inte heller nu att redogöra för hela det publiceringsunderlag Computer Sweden har runt det som nu kallas 1177-lĂ€ckan — den största integritetsskandalen i Sveriges historia — men för att reda ut en del frĂ„getecken och undvika att frĂ„gan hamnar snett kan jag berĂ€tta lite. Vi Ă€r ju ansvariga för det som har hĂ€nt. Än sĂ„ lĂ€nge verkar dock inte nĂ„gon ha gjort det. De kunde komma Ă„t hela din dators minne — och dĂ€rigenom dina lösenord och krypteringsnycklar. Under mĂ„ndagen kunde Computer Sweden avslöja ett allvarligt it-haveri inom det svenska vĂ„rdsystemet. Buggen kunde visserligen bara utnyttjas om man hade fysisk tillgĂ„ng till en dator, vilket innebar att sĂ€kerhetsrisken var rĂ€tt begrĂ€nsad, men upptĂ€ckten lĂ€r ha varit en aning pinsam.

Next

Scandal Wear by JS

internetsladd i hÄrddisken

I vĂ€rsta fall gick det att fĂ„ full Ă„tkomst till datorn pĂ„ under en minut. Hundratusentals timmar inspelade samtal dĂ€r det förekommer högst kĂ€nslig information om sjukdomshistorik och lĂ€kemedel. Trin 3: Åbn din computer Det fĂžrste du skal gĂžre er at Ă„bne maskinen ved at skrue den fra hinanden. VĂ„ra t-shirts Ă€r inte slim-fit utan vad som kallas för modern eller normal passform. Och just den ökande komplexiteten gör att Ă€ven kostnaderna för sĂ€kerhet ökar — och att de ökar Ă€nnu snabbare. Man uppgraderar maskiner bitvis istĂ€llet för rakt av för att undvika upphandling. Eklund-Löwinder: Varför sĂ€tta en en nas-disk direkt pĂ„ internet? Medhelp har tagit emot emot patientsamtalen, medan Voice Integrate har hanterat lagringen av vissa samtal.

Next

Bonanza

internetsladd i hÄrddisken

SÄ för att kunna analysera trafiken, erbjuda dig personlig information och för att grundlÀggande funktionalitet ska fungera pÄ webbplatsen behöver vi anvÀnda oss av lite cookies. DÄ en av vÄra lagringsservrar har blivit utsatt för intrÄng sÄ har vi det senaste dygnet varit upptagna med att hantera detta Àrende och dÀrför kan vi ha lite svÄrt att snabbt hinna besvara eventuella förfrÄgningar. Nas-enheten tillhör Applion, ett systerföretag till Voice Integrate Nordic. Vad Àr synonymer och antonymer? BÄde personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbitrÀden har ett ansvar att vidta tillrÀckliga sÀkerhetsÄtgÀrder. Det innebÀr ju att det skapas möjligheter till kriminalitet, sÀger Jonas Söderström. Detta problemet Àr sÀrskilt stort inom de mjukare Àmnena som vÄrd, skola och omsorg.

Next

SĂ„ let skifter du selv harddisken

internetsladd i hÄrddisken

Fler inspektioner av inblandade aktörer kommer att göras med anledning av de lÀckta samtalen. Miljontals potentiellt kÀnsliga samtal till 1177 VÄrdguiden i Region Stockholm lÄg öppet pÄ internet. HÞj hastighed er blandt andet rart at have, hvis du spiller videospil eller overfÞrer en masse oplysninger fra sted til sted. Det innefattar bland annat att i framtiden se över om den hÀr typen av servrar Àr uppkopplade mot internet eller inte. Dessutom skiljer det mer normala 5cm mellan storlekarna istÀllet för bara 3 dubbelt upp för omkretsen sÄklart pÄ alla mÄtt. Spelar ingen roll om man kan uppvisa interna kvalitetsmarkörer eller kundundersökningar om kvalitet. I det lÀget fattade jag som chefredaktör och ansvarig utgivare beslutet att det hÀr var sÄ pass allvarligt att tiden till publicering behövde bli den kortast möjliga.

Next

Scandal Wear by JS

internetsladd i hÄrddisken

SÄ om vi ville göra en nyhet av detta, vilket vi givetvis ville, skulle risken för spridning, risken för de mÀngder av mÀnniskor vars kÀnsliga samtal lÄg öppet pÄ nÀtet, öka för varje dag vÄrt arbete pÄgick. Det hÀr uppmÀrksammades under vÄren 2017. Det visade sig bland annat att kÀnsliga uppgifter ur körkorts- och fordonsregistret har legat öppna för obehöriga frÄn maj 2015 till oktober 2017. Trin 2: Pas pÄ indholdet fra den gamle harddisk NÄr du udskifter harddisken, har du brug for en lÞsning, hvis du Þnsker at beholde dine fotos, film, minder eller noget andet, du har gemt pÄ din computer. Det kan man ju inte bara fÄ för sig.

Next

Bonanza

internetsladd i hÄrddisken

Lars Dobos konfronterade Medicall, firman i Thailand som tar emot samtal, och Voice Integrate som stÄr för tekniklösningen och den aktuella servern. PÄ mÄndagen var vi redo. Vi gör nu allt som stÄr i vÄr makt, vi har tillsatt en stor utredning för att ta reda pÄ exakt vad som hÀnt och se till att det inte hÀnder igen. Vilket alltsÄ gjorde virusskyddet till angripare. Ibland stÀller man sig nÄgot frÄgande till vissa upphandlingar som mer eller mindre sÀkerligen bara trÀffar ett enda bolag i Sverige. Blir inte nÀmnbart förvÄnad om styrelsen har lite för vÀnskapliga band med landstingsdirektörer.

Next

RÄkade sÀtta internetsladd i fel dator

internetsladd i hÄrddisken

Uppgifter som inte publiceras, exempelvis för att de saknar direkt relevans för storyn, men ocksÄ för att det Àr uppgifter som i sin helhet förklarar varför man publicerar en viss nyhet pÄ ett visst sÀtt och vilka avvÀganden som ligger bakom. Det krÀvdes att man gjorde en portskanning pÄ servern och en viss form av anstrÀngning. Det mÄ sÄ vara, att det i andra medier framförs kritik eller skepsis runt en sÄn hÀr allvarlig publicering. AnmÀlningarna gÀller misstÀnkt dataintrÄng, misstÀnkt anstiftan till dataintrÄng och obehörigt röjande av personuppgifter. Det Àr ett skydd mot korruption inte ett sÀtt att köpa in tjÀnster effektivt.

Next