Klåda i ändtarmen. Kliar det i rumpan? 6 möjliga orsaker 2019-12-04

Analklåda eller klåda vid analöppningen

klåda i ändtarmen

Det vanligaste receptfria läkemedlet vid behandling av analsprickor är Alcosanal. Deras uppkomst beror normalt på att ändtarmen blivit överansträngd av för mycket krystande, ofta för att man har störd tarmfunktion, t. Analklåda är inte särskilt ovanligt och kan vara rejält jobbigt. Utbredningen av klådan kan variera från ett begränsat område vid analöppningen till hud och slemhinnor på de yttre könsorganen, ljumskvecken och flera cm av huden runt omkring. Speciellt om du har ett stillasittande arbete. Det kliar oftast mest på kvällen och natten, när barnet ligger i sängen.

Next

Klåda vid ändtarmen. Analklåda

klåda i ändtarmen

Du kan lindra klådan genom att smörja med en fet kräm eller salva. Behandling Om möjligt bör utlösande sjukdom behandlas i första hand. Det kan läcka var och vätska från ändtarmen genom fisteln. Kondylom, och flytningar från slidan kan också ge analklåda liksom svampinfektioner, lichen skleros och allergiska reaktioner eller eksem. Att det kliar i stjärten beror ofta på att det är för fuktigt. Dessutom kan svamp vid ändtarmen vara orsak till en irriterande känsla av klåda.

Next

Kliar det i rumpan? 6 möjliga orsaker

klåda i ändtarmen

Mindre blödningar från ändtarmen beror oftast på analsprickor eller hemorrojder men då de i sällsynta fall, främst bland äldre, beror på ändtarmscancer bör du alltid söka läkare om du plötsligt ofta får blödningar, eller om du har större blödningar. Ac3 är ett medel utan kortison, istället innehåller det aloe vera. H ομάδα εξυπηρέτησης πελατών της Home Shopping System περιμένει με χαρά να λύσει κάθε απορία σας. Välj en mild tvål, gärna oparfymerad. Rodnad, klåda och små smärtsamma blåsor på skinkorna Kan vara: Herpes Nej, herpes visar sig inte bara kring munnen eller könsorganen.

Next

4 otrevliga saker som kan drabba din bakdel

klåda i ändtarmen

Smörj försiktigt krämen omkring ändtarmsöppningen i små cirkulära rörelser, så krämen arbetas ordentligt in i huden. De båda preparaten Vanquin och Vermox är mycket effektiva mot larver och maskar. Springmask är en vanlig orsak till att det kliar runt ändtarmsöppningen hos barn. Analsprickor, på läkarspråk kallade analsfissurer, är små sprickor och sår ytterst i ändtarmen. Många proktologiska sjukdomar kan ge klåda och vid diagnos bör man ta ställning till lämplig åtgärd vilket kan eliminera klådan. Om tarmen får arbeta med hjälp av s.

Next

Kliar det i rumpan? 6 möjliga orsaker

klåda i ändtarmen

För när du har avföring, går det hål på blodutpåsningen, så färskt blod ofta ses i toaletten. Vid klåda i ändtarmsöppningen, som orsakats av hemorrojder och repor, är det viktigt, att du får inarbetat goda toalettvanor. Och det är alltså en känsla av klåda, som både kan vara en lättare eller svårare klåda runt ändtarmsöppningen. Eftersom irriterad hud lätt utsätts för bakterie- eller svampangrepp som förvärrar klådan, hamnar man lätt i en ond cirkel: man börjar klia sig, kliandet irriterar huden ytterligare, klådan förvärras och man kliar sig ännu mer. Läckage i tarmöppningen bör åtgärdas, vg se avsnittet Hemorroider. Krampen i sig är ofarlig, men kan orsaka syrebrist i kringliggande blodkärl och därmed leda till att läkningen kommer ta längre tid.

Next

4 otrevliga saker som kan drabba din bakdel

klåda i ändtarmen

All behandling syftar till att undanröja den bakomliggande orsaken. All behandling syftar till att undanröja den bakomliggande orsaken, läkare vill i längsta mån undvika symptombehandlingar. De yttre sitter i ändtarmsöppningen och brukar vara synliga medan de inre sitter inne i ändtarmen. Proctosedyl är en effektiv behandling mot hemorrojder. Andra verkar genom att dra samman blodkärlen. Hemorrojder ger också ofta ökad fuktbildning och irritation i ändtarmsområdet. Ett annat vanligt problem är smärta i stjärten.

Next

Analklåda

klåda i ändtarmen

Ofta kan problemen behandlas med kortisonsalva, men ibland kan man behöva starkare, receptbelagda läkemedel. Området bör alltid hållas så torrt och rent som möjligt. Springmask kan vara orsaken till klåda i och vid ändtarmen. Ett annat alternativ är att använda fet salva eller olja som rengöringsmedel. Repan kommer typiskt, för att du har haft förstoppning — och den hårda avföringen har därför rivit ett hål i slemhinnan. Gå efter bomullsunderkläder och löst sittande kläder, så din hud kan andas och inte stängs in i ett material som inte kan föra bort svetten.

Next

Analklåda

klåda i ändtarmen

Klådan kan ha en brännande karaktär. Hemorrojden är oftast ofarlig och hänger ihop med graviditet, stillasittande, övervikt och förstoppning. Fnasig rodnad strax över stjärtspringan Kan vara: Psoriasis Psoriasis är ett icke-smittsamt tillstånd som ger röda hudfläckar som fjällar — och ibland kliar. Tumregeln är att skippa vanliga fuktande intimcrèmer och använda fet barnsalva istället. Vaginala flytningar, urinläckage och efterdropp bör diskuteras med läkare för åtgärd. Det rekommenderas att minska godtagandet av sådana produkter, som socker, kött, ärtor, bönor, gurkor, gazoobrazujushhie drycker. Tänk på att klådan försvinner innan tillståndet är utläkt.

Next