Odla jordgubbar i pallkrage. Jordgubbar i pallkrage 2019-12-04

Odla jordgubbar

odla jordgubbar i pallkrage

Från 150 upp till 500 kronor kan de kosta. Skulle den Stina kunnat ha varit HatteStina ifrån Hattetorpet?? Du kan klippa ner de så att cirka 10 cm av bladen är kvar. Det går fort med en häcksax! Sen lägger jag dem frusna i vatten. Här målar jag med betsfärg som ska skydda mot vatten. Håll koll på revorna, för de stjäl näring från huvudplantan. I samma veva gödslar du dem.

Next

Odla i pallkrage

odla jordgubbar i pallkrage

Och sist men inte minst, rabarber som blir över slantar jag och fryser in. Jag tänkte mest att Rabarbern sköter sig själv så bra, är flerårig, tidig gröda och så kan man göra paj och kompott att äta. Väljer du några grödor med kort utvecklingstid så hinner du så-skörda-så nåt annat-skörda på en liten yta innan kylan kommer. Mormor och Morfar bodde på Hatten torpet,när jag var barn. Nedan följer en bildsvit, med de senaste bilderna först - de äldre längre ner. Antingen sätter jag ner utlöparen med den unga plantan i en kruka eller i jorden omkring moderplantan. Om du har förgrott potatisen så kan du räkna med att du kan skörda ungefär åtta veckor efter planteringen om det är färskpotatis, cirka tio till tolv veckor efter odlingen om du har satt sommarpotatis och ännu lite längre för sena potatissorter.

Next

Odla jordgubbar

odla jordgubbar i pallkrage

För pallkragar som har direktkontakt med marken är det ett gott tecken om det finns maskar och andra mikroorganismer. Vill man, kan man komplettera med någon säck planteringsjord eller frilandsjord från en åker eller trädgårdsland. Sådana här pallkragar brukar älskas särskilt mycket av gurkväxter som gillar halvförmultnat material där de ska växa. . Medan jag skördar brukar jag ta bort mögliga gubbar, så fort jag ser lite mögel på dem.

Next

Jordgubbar i pallkrage

odla jordgubbar i pallkrage

Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga. Mineraltillskott av tex stenmjöl brukar aldrig vara fel. Har gått över till pallkrageodling för allt ätbart då jag är så less på mördarsniglarna. För bästa resultat ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning. Tyvärr drabbas jordgubbar ganska lätt av sjukdomar.

Next

Egen Lya: Odla i pallkrage

odla jordgubbar i pallkrage

Med vänlig hälsning Annemo Emanuelsson Hej Annemo! Efter att tag har du din egen snittblomsodling att plocka buketter från. Använd ett vattenpass så ni ser att det blir rakt. Även tips och recept på vad vi gör med det som skördas ryms här. Detta med anledning att virus och andra sjukdomar tyvärr kan överleva rätt länge i jorden. Till hösten planteras de ut där man vill ha dem. Allt från att planera, så, odla, fotografera till att minnas från år till år.

Next

Cesars trädgårdsblogg: Odling i pallkrage

odla jordgubbar i pallkrage

Söderbalkonger är det bästa om du vill odla bär, frukt, tomater och gurka. En halvpall har måtten 60x80x20 centimeter. Du får gärna hitta förbi torpet också och se om vi är hemma. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Varför är det viktigt att gödsla i augusti? Bäst att kasta de i soporna - låt de inte ligga kvar i trädgårdslandet.

Next

Fri2032: Odla del 2

odla jordgubbar i pallkrage

Detta gör att jorden håller fukten bättre och att den är lucker. Nu får vi se om det blir någon skörd i år! Man ska inte plantera jordgubbar för tätt, för att undvika sjukdomar. Klipp därför av överflödiga revor men behåll de starkaste närmast moderplantan för att. Vår erfarenhet har visat sig att den här jorden är lite väl homogen de första åren innan vi tillfört massor av organiskt material. Odla i pallkrage — så gör du, steg för steg Steg 1: Jämna ut marken och placera ut pallkragen.

Next

Cesars trädgårdsblogg: Odling i pallkrage

odla jordgubbar i pallkrage

Tre bottenbrädor: 22 × 120 millimeter 1 500 millimeter. Vad tror ni om följande växter ni som kan odla? Jag måste kolla upp detta. Du kan spara de kraftigaste och göra nya jordgubbar. Platserna har olika förutsättningar och därmed olika sammansättningar av jord. Mjöldagg är en sjukdom som angriper plantorna och en gråbrun hinna bildas på undersidan av bladen. Alltså syftet är väl typ att se om jag öht får nåt att överleva. Mormor växte upp i huset brevid , hennes Pappa Anton Weber, som var Mäster Glas målare på Glasbruket.

Next

Odla i pallkrage

odla jordgubbar i pallkrage

Genom att tillföra organiskt material kontinuerligt genom tex kompost eller täckodling kommer jorden att hålla sig i toppform länge. Växtföljd För att få ut maximalt av jorden bör du inte odla samma sak år efter år i dina lådor, då utarmas jorden och risken för skadedjur, svampar och bakterier ökar. Men då vi hade ett stort jordgubbsland precis vid husgrunden som var tvungen att flytta på sig när vi skulle dränera om grunden. Grönsaker, potatis, lök, blommor, kryddor med mera. .

Next

Odla jordgubbar

odla jordgubbar i pallkrage

Om du vill kan du täcka botten med växtrester och löv. Ca 20-30 liter krävs per kvardrat men var varsam och vattna med stril, droppslang eller fin stråle från slangen. Vad jag ville komma fram till var att min Mormor berättade för mig att tidigare så hade det bott en tant som kallades för Hatten Stina på Hattetorpet, om jag förstod rätt var hon något av en troll- tant, det är så jag uppfattade mormors historier om henne, mormor hade hittat , påsar med örter I dag så goglade Pappa och jag på Fåglavik och berättelsen om heliga Elisabet kom upp När Sveriges andra helgon föddes fanns det ingen barnmorskan i Fåglavik löd historien så man hade skickat efter Stina, som la barnet Elisabeth på varma stenar vid kakelugnen och tanten Stina hade tyckt att hon skulle härdas för hon spådde detta flickebarn att få ett extra ordinär livs öde. Jordgubbar behöver iaf bara en pallkrage på höjden. . Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck.

Next