Redd barna nettvett. Snakk med barna om nettbruk 2019-12-02

Nettvettfilmer

redd barna nettvett

Det er lett å lyve på nettet: Ta med noen du stoler på: Lag et passord: Fortell det til en voksen: Vis respekt: Tenk deg om: Filmene er laget av Benjamin Loeb Filmsnutten det er lett å lyve på nettet kan brukes til å diskutere anonymitet og tillit på nett Om nettvett Filmen Er du sikker på at du vil fortsette? Det sikreste vil være å prøve seg frem på enheten selv, før barnet får lov til å bruke den. Gjennom sosiale nettverk holder barn og unge kontakt med venner og kjente. Spør barna om hvordan dagen deres har vært — også på nett! Det er også viktig å være bevisst på at folk på nett ikke alltid er den de utgir seg for å være. Samtidig viser Medietilsynets at elever i økende grad ønsker å lære mer om nettvett på skolen. Når tenårene kommer, er den gode dialogen det beste verktøyet vi har. Webinar Ingen webinar datoer tilgjengelige.

Next

Hva er nettvett

redd barna nettvett

Det er viktig å forklare om spill, aldersgrenser og hvorfor det er aldersgrenser, både på YouTube og spill Elise Landa Omsland Les også: Nettvett for barn i forhold til reklame Ikke glem at barnet også er utsatt for reklame over alt, i spill, filmer og på sosiale medier. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett. En trygg dialog fra start er også viktig fordi internett og sosiale medier ofte er i bruk når barn mobbes eller blir utestengt, også helt ned i de laveste barnetrinnene. Filmen Lag et passord kan brukes til å diskutere konsekvenser av å dele passord med andre elever i klassen Filmer om Nettvettreglene Filmene er ment som utgangspunkt for samtale i klasserommet, og passer på ulike trinn. Både filmene og novellene kan brukes til å prate med barn og unge om nettvett.

Next

Nettvettregler

redd barna nettvett

Det er selvfølgelig ikke noe galt med å innkvartere mennesker i telt om nødvendig, der det ikke finnes andre alternativer. Barn og unge er flinke til å ta i bruk alle mulighetene som internett og mobiltelefon gir dem. Benjamn Loeb har laget filmen. Barn og unge er flinke til å ta i bruk alle mulighetene som internett og mobiltelefon gir dem. Restriksjoner og nettvettregler for barn Ulik teknologi har ulike innstillinger, og det er ikke alltid lett å vite hva de minste barna kan få tilgang til, selv om du tilpasser tjenesten med sperre for enkelte nettsteder.

Next

Redd Barnas nettvettregler

redd barna nettvett

Dette gjelder både barna og deg som forelder. Foreldre må bruke tid sammen med barnet digitalt. Hun poengterer at foreldre må snakke om at det kan dukke opp både voksenting og barneting når barnet er på nett, spesielt på YouTube. Vi som voksne har et ansvar for å gjøre netthverdagen så trygg som mulig. På nettet beveger barnet seg ut på en arena de ikke har forutsetninger for å takle alene. Kilder: Elise Landa Omsland, Torgeir Waterhouse, Redd Barna, Medietilsynet.

Next

Hva er nettvett

redd barna nettvett

Tenk kritisk Mange barn og unge bruker nettet som oppslagsverk. Kjøreregler Lær barnet om brukernavn og passord, og om profilinnstillinger. Få det inn som en naturlig del av samtalen, sier Torgeir. Selv om de fleste ferdes på nettsteder der vi forteller hvem vi er og kommuniserer med andre som vi kjenner fra før av, er det viktig å være klar over at det er lett å lyve på nettet. Vis barnet at det kan komme til deg med små og store problemer, også uten at du stenger for bruken av internett eller mobiltelefonen. Både filmene og novellene kan brukes til å prate med barn og unge om nettvett. På samme måte som du spør om skoledagen og hvem de har vært sammen med, må du spørre om hvem de møter på nettet og i sosiale medier.

Next

Nettvettfilmer

redd barna nettvett

På får du råd om hvordan du som voksen kan engasjere deg i barnas internett- og mobilbruk, hvordan du kan lære dem å sette grenser og støtte dem dersom de opplever noe ubehagelig. Det kan kjøpes diverse ting i mange spill, også for de minste, så det er viktig å lage kontoer riktig fra starten av. Har du blitt glad av noe? Med en gang barnet får tilgang til nettet. Det er ikke alltid enkelt å forklare barnet om produktplassering og sponsing — og at ikke alt de ser er ekte og til å stole på. Læreplanen forsterker dette ved å konkretisere digital kompetanse som en grunnleggende ferdighet som skal prioriteres.

Next

Nettvett for barn

redd barna nettvett

Samlinger med ungdom i Oslo resulterte i rapporten Tilgjengelig, tøffe og trygge? Internett gir barn fantastiske muligheter til å utveksle informasjon, tilegne seg kunnskap og til å underholdes. I oppvekst- og utdanningssektoren er det spesielt viktig at voksne kan lære barn og ungdom om. En viktig bok for elever, lærere, foreldre, helsesøstre og alle som arbeider med barn i alderen 10-14 år. Det skaper bevissthet hos barna og det blir naturlig for dem. Vi har laget små filmsnutter som omhandler Redd Barnas nettvettregler, som du kan se Boken av Janne Aasebø Johnsen inneholder åtte noveller med utgangspunkt i Redd Barnas nettvettregler. Små barn vil ikke skjønne så mye av dette i begynnelsen, men det vil bli en mye større forståelse tidligere, hvis det er vanlig å snakke om dette sammen rundt kjøkkenbordet eller i sofakroken.

Next

Redd Barna (@ReddBarna) on Twitter

redd barna nettvett

Dette gjelder både barna og deg som forelder. Spør derfor gjerne spesifikt hvordan barnet har det på nett. Det handler om å skape gode nettvaner tidlig, understreker hun. Lær barnet om mobbing på nett, om rapportering og blokkering, og at det skal si fra med en gang det opplever noe ubehagelig. Det handler om å øve barna på å ta gode valg. Foreldre må bruke tid sammen med barnet digitalt. Et viktig moment er at barn har tillit til at den voksne kan bidra når de opplever noe ubehagelig på nettet.

Next

Hva er nettvett

redd barna nettvett

Lærer og forfatter Janne Aasebø Johnsen har skrevet boka i samarbeid med Redd Barna. Snakk om reklame og pengebruk, om svindel, og om at alle ikke er den de gir seg ut for å være. Det er viktig for foreldre å engasjere seg i barns liv, og mye av dette livet foregår digitalt. Foto: Privat Det å lære om fornuftig bruk av internett og generelt nettvett for barn er noe elevene lærer om på skolen. Hun har i mange år jobbet med barn og nettvett i skole, på Folkeuniversitetet og hos Nav. Det er viktig å senke terskelen for når barnet sier ifra.

Next

Lærebok om nettvett

redd barna nettvett

Mobil og internett er ofte i bruk når barn mobbes. Den største utfordringen når det gjelder barn og nettvett er en fraværende foreldrerolle. Internett er en fantastisk kilde til informasjon, men det er viktig å ha et kritisk blikk på hva som finnes der. Vi som voksne har et ansvar for å gjøre netthverdagen så trygg som mulig. Ønsker du å se tidligere webinar kan du Ressurser Her finner du mange nyttige dokumenter og linker.

Next