Tack detsamma. Kyrkoherdens tankar: Melodikrysset vecka 37 2019-12-03

Synonymer till detsamma

tack detsamma

Kungen mĂ„ste ha givit denna order i anslutning till drĂ„pet pĂ„ Nils Sture, antingen strax före eller strax efter dĂ„det och troligen gjort det muntligt. Om han ansett svaret otillfredsstĂ€llande Ă€r det enligt min uppfattning troligt att han varit Ă€n mer angelĂ€gen om ett möte, i synnerhet om han vid denna tidpunkt Ă€rligt efterstrĂ€vat en försoning, vilket hans brev antyder. Detta hĂ€nde den 13 maj. Förloppet har tolkats pĂ„ olika sĂ€tt och man har inte kunnat enas om exakt vad som hĂ€nde. Vad kan ha hĂ€nt vid detta tillfĂ€lle? Även om kungen inte uppfattat grevens svar sĂ„ negativt, bör han ha varit angelĂ€gen att trĂ€ffa denne för att diskutera med honom pĂ„ ett mer personligt plan. Carlqvist medger i det nĂ€rmaste sjĂ€lv att detta Ă€r en ren gissning frĂ„n hans sida.

Next

Kyrkoherdens tankar: Melodikrysset vecka 46

tack detsamma

PÄ min fritid har jag haft middag för hela familjen. Streck under bokstav innebÀr att det Àr dÀr betoningen pÄ ordet ska ligga. Dessutom har jag haft möte med JÀrfÀlla Kristna RÄd, med församlingens ekonomer samt möte och samtal med medarbetare, arbetsledare och en konsult. Carlqvist menar att detta pekar pÄ Jöran Persons oskuld till Sturemorden. Vad greven svarat omnÀmns endast av Carlqvist, som vilket ocksÄ nÀmnts ovan, menar att svarsbrevet Àr hÄllet i en skenhelig ton. DÀrmed var dagens kryss avklarat.

Next

What is the difference between and ?

tack detsamma

Kungen ger order om att hertigen skall gripas, död eller levande, han gÄr sedan pÄ promenad med en prÀst och samtalar under tiden med denne. Men de adelsmÀn som för tillfÀllet satt fÀngslade hade onekligen vattentÀta alibin. Det Àr min uppfattning att de bÄda författarnas versioner av vad som hÀnde sammantagna verksamt bidrar till att förklara Sturemorden. Enligt Carlqvist berÀttar kungen i det manifest som spreds i juli 1568 att han pÄ vÄren Äret innan fruktat för en konspiration och dÀrför sammankallat stÀnderna till Uppsala för att utreda saken. Den första redogörelse för morden jag sjÀlv lÀste och kan sÀgas ha reflekterat över av rent historieintresse var Hans VilliusŽ korta studie av kungens dagbok, dÀr drÀngen Anders redogörelse för Sturemorden och dÄ i synnerhet kungens agerande i samband dÀrmed, i korthet berörs. Jag fick hjÀlp med Gnesta Kalles riktiga namn i kommentarerna och via mejl.

Next

Synonymer till detsamma

tack detsamma

Förmodligen anade de flesta nÀrvarande att nÄgot skulle hÀnda. Den Àr inte en följd av kungens förvirrade uppfattning om hÀndelserna 24 maj utan frukten av logisk, politisk berÀkning. Tanken att slÀppa hertig Johan fri bör rimligen ha framstÄtt som alltmer lockande för högadeln i takt med att deras politiska stÀllning försÀmrades under vÄren 1567. FramstÀllningen tycks helt logisk och klar. Kanske ligger svaret pÄ gÄtan med Sturemorden och dÀrmed svaret pÄ konung Eriks gÄta, ytterst i denna komplicerade karaktÀr. Om Äklagarsidan under processen mot herrarna drivit tesen att Johan varit oppositionens kandidat till tronen, sÄ kan inte sekreteraren ha fÄtt kungen att tro att Sturarna var hans huvudfiender.

Next

What is the difference between and ?

tack detsamma

I samband med detta omkom Beurreus, möjligen nedstucken pÄ kungens order. Rimligen borde herr Sten vara den huvudmisstÀnkte i en sÄdan situation, eftersom hertigen var hans systerson. Om Jöran plötsligt fÄtt ett budskap att hertigen flytt förstÄr man varför sekreteraren genast sökt upp sin herre. DÄ kungen, sedan den hypotetiske attentatsmannen dykt upp pÄ borggÄrden, sökt upp herr Sten och begÀrt dennes rÄd, har greven lagt sina ord sÄ att kungen stÀrkts i sin uppfattning att Sturarna stÄr honom efter livet. DÀrmed gav kungen order om de följande avrÀttningarna och flydde sedan ut i skogen, frÄn den vedergÀllning som drabbade honom och hans familj ett drygt Är senare. I förhörsprotokollet med Jöran Person frÄn 1568 uppges att denne skulle ha gett order om att döda hertig Johan sedan underrÀttelsen om hans flykt nÄtt Uppsala. Innan vi gÄr nÀrmare in pÄ Sturemorden och orsaken till dessa skall i korthet sÀgas att kung Erik Ànda sedan sitt trontilltrÀde 1560 sökt utöva strikt kontroll över sÄvÀl högadeln som sina bröder hertigarna.

Next

Kyrkoherdens tankar: Melodikrysset vecka 37

tack detsamma

Carlqvist tycker sig hÀr spÄra en motsÀgelse. Ingen annan forskare jag kÀnner till omnÀmner ens möjligheten av ett befarat attentat mot kungen pÄ morgonen 24 maj eller att nÄgon i efterhand sökt förklara Sturemorden pÄ detta sÀtt. Kung Eriks vittnesmÄl En invÀndning mot denna upplÀggning av hÀndelseförloppet omedelbart före Sturemorden kan vara kungens eget vittnesmÄl i saken nÄgot Är senare. Det finns en del inkonsekvenser pÄ det hÀr omrÄdet, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det hÀr fallet att inte sÀtta ut identiska böjningsuppgifter flera gÄnger i en artikel. I detta lÀge bör det ocksÄ ha framstÄtt som logiskt att avrÀtta de tvÄ adelsmÀn som redan dömts till döden. Kungen pÄstÄr i ena stunden att Nils Sture Àr tÀnkt som ny kung, i nÀsta att adeln velat sÀtta hans egen halvbror pÄ tronen.

Next

What is the difference between and ?

tack detsamma

Det Ă€r dĂ„ att mĂ€rka att greve Svantes yngre son Erik, som hörde till de fĂ€ngslade i Uppsala, en gĂ„ng i tiden tjĂ€nstgjort i hertig Johans hushĂ„ll pĂ„ Åbo slott. Jag kan jĂ€mföra tvĂ„ personer frĂ„n olika tider med varandra och söka efter likheter och skillnader. Stenbock hade dĂ€rvid uttryckt en önskan att hertig Johan skulle bli fri. Kungen bestĂ€mmer sig för att straffa den unge mannen, dĂ€refter följer Sturemorden. Ytterligare nĂ„gon eller nĂ„gra dagar senare skrev kung Erik ett brev till Nils far, den likaledes fĂ€ngslade greve Svante. Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig lördag och helg. De kan mycket vĂ€l ha förtjĂ€nat sitt öde efter tidens vĂ€rderingar, men de kan ocksĂ„ ha varit helt oskyldiga.

Next

TervehdyksiÀ ja muita fraaseja

tack detsamma

Kungen mÄste genast ha insett att Johan inte kan ha rymt helt pÄ egen hand: nÄgon har hjÀlpt honom, men vem eller vilka? I JÀrfÀlla Àr det molnigt, disigt och 6 grader. I hans bibliotek fanns bÄde de klassiska historikerna frÄn antiken och arbeten om hans samtids europeiska historia, bland annat Italiens historia och det senmedeltida Frankrikes historia. Min arbetsvecka har varit ovanligt omvÀxlande. Ordboken Àr Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright C 2010 Peter A. PÄ sommaren 1566 kom turen till Nils Sture, Àldste son till greve Svante Sture. Den hÀr gÄngen hade en större grupp inom adeln arresterats, bland dem Svante Sture, son till den forne riksförestÄndaren Sten. Hugo och Bucky ligger fortfarande och sover hos min fru, medan Alexi sitter i sovrumsfönstret för att hÄlla koll pÄ omgivningen.

Next

What is the difference between and ?

tack detsamma

Han stÀlldes inför rÀtta men benÄdades. Denna förklaring till Jörans plötsliga uppdykande och mystiska ordval i samband med kungens möte med greve Svante Àr hur som helst troligare Àn teorin att en potentiell kungamördare plötsligt uppenbarat sig pÄ borggÄrden. Den ende som inte tar upp saken Àr Alf Henrikson. Han vÀntar förstÄs pÄ att hertigen ska dyka upp och befria honom nÀr som helst, den usle förrÀdaren! Med sina ord pekar kungen ut sturarna som de aktiva eller misstÀnkta förrÀdarna. De betalar kassörskan och nÀr de skall bege sig hemÄt utspelar sig denna lilla konversation. Stark misstÀnksamhet kombinerades hos honom med stor fördragsamhet mot oppositionella. Vad som intresserar mig Àr frÀmst frÄgan vad som utlöste drÄpet pÄ Nils Sture, vilket ledde till de följande morden.

Next

What is the difference between and ?

tack detsamma

Min framstÀllning tar sin frÀmsta utgÄngspunkt i Knut Carlqvists bok kung Erik av folket frÄn 1996. Olov Stenbock anklagades som vi sett för att ha fÀllt minst sagt nedsÀttande yttranden om kungen 1564. Som vanligt öppnar jag kommentarsfÀltet sÄ att ni kan umgÄs och hjÀlpa varandra dÀr. Kungens vittnesmÄl Àr en berÀttande kÀlla och kan inte utnyttjas okritiskt, Àven om det naturligtvis Àr en viktig kÀlla. Vi har tagit emot ett studiebesök frÄn en församling frÄn ett annat stift.

Next