Tvätta ull. hantverk: tvätta ull 2019-11-30

Saras pyssel: Tvätta ull

tvätta ull

Välj ett lämpligt tvättmedel för ömtålig handtvätt. Källa: Den svenska fårskötselns äldre historia. Var noga med att inte fylla hela tvättpåsen, använd hellre flera tvättpåsar om det skulle behövas. Dragiga vindar är dock bra uppbevarinsställen för ull - och den skall ju hängas i takåsen. Gammal bild från Sverige var man tvättar får. Även lavendel kan prövas, varför inte även pepparmynta osv. Eller sköljer är nog inte riktigt rätt uttryckt - jag låter ullen ligga i vattnet några minuter, vevar lite lätt med termometern och tar så upp ullen igen :- Tvättandet föregår på samma sätt frånsett att ullen får ligga mycket längre i vattnet.

Next

Tvätta ull

tvätta ull

Du behöver inte vara rädd för att tvätta bort allt fett om du tvättar med tvättmedel eller med lite tvättmedel. När marken är frusen och första snön har kommit så att den täcker marken rejält tar man ullen och lägger ut den i tunna skikt på norrsidan av en byggnad utanpå snön. Svar: Ja det kan man. Naturmaterial släpper också ifrån sej smuts lätt i vatten. Om du vill spinna så vill du helst ha kvar fettet både för att det löper bättre när du spinner och för att fettet ju värmer i produkten efteråt.

Next

Tvätta ull

tvätta ull

. När det gäller ull kan för mycket tvättmedel dessutom lämna rester i fibrerna vilket kan skada ditt plagg. Att använda ylleplagg är något utav ett måste för att hålla sig varm under den svenska vintern, och att tvätta ull och ta hand om yllematerial på bästa sätt kan ibland kräva lite extra ansträngning. Vissa delikata ullblandningar bör inte tvättas och om så är fallet kommer tvättråden att indikera detta. Sen tar du häger karda med skaftet mot dig och kardar igenom ullen. Min röda balja är mindre så jag sköljer ullen i två omgångar.

Next

Saras pyssel: Tvätta ull

tvätta ull

Fåren är skapade till att gå utomhus året runt, även när det är hårt väder. Applicera sedan blandningen sparsamt på fläcken och försök hålla resten av plagget så torrt som möjligt. När temperaturen sjunker är vi många som sträcker oss efter våra ylletröjor för att hålla oss varma. Så nästa steg efter det här är att börja karda ullen. Att punktrengöra plagget är ganska enkelt, så länge du gör det varsamt. Den torkar väl även fast den är i hög, speciellt om den är rätt så vattenfri från första början. Och så är det lite farligt att säga att det går bra när vi troligen inte har samma sorts ull, samma vatten och samma maskin förstås! Man kanske inte skall dra någon annan slutsats av det här än att just med den här ullen och just den här maskinen så gick det bra - men jag skall nog testa lite till före jag tvättar den fina ullen i maskinen :- sa.

Next

Skapa med Ull

tvätta ull

Här går vi igenom allt som är viktigt att tänka på, allt från att tvätta ylletröjan till att ta bort fläckar på ull, punkt för punkt. . Först tvättar du dem med trycksprutan på ena sidan, sedan svänger du ullen och tvättar den med tryckspruta på andra sidan. Tvätta i tvättmaskinen, valfritt program 40-90°. Ibland, om jag har tid, låter jag ullen nästan torka, och så tesar jag den ute. Om du vill ha bort fettet skall du använda varmt vatten över 40 grader.

Next

Skapa med Ull

tvätta ull

Hur man tvättar beror även på vad man skall göra med ullen efteråt. Före sköljning Efter sköljning Så nu ligger ullen och torkar på vår tvättställning. Foto: Annika Michelson Här tvättas ull för hand i plastkorg. Om inga sådana program finns så är det bättre att tvätta plaggen för hand, se instruktionerna för handtvätt längre ner. Efter första kan man se att det fortfarande är lite trassligt lite varstans i floret.

Next

hantverk: tvätta ull i tvättmaskin

tvätta ull

Att det fanns för lite fuktighet kvar för att transportera bort smutsen? Nu har jag tvättat mera ull - och det gick lika bra det! Foto: Imbi Jäetma Om du har många får så är det lättast att ta lite teknik till hjälp. Ett flytande tvättmedel är att föredra då det inte behöver lösas upp av vattnet och inte löper lika stor risk att lämna kvar rester i tyget. På så sätt får du bort det mesta av överloppsvattnet Loodusvärvid, 22. Vi var lite rädda för att sorkar och musar skulle göra bo i ullen men så var inte tillfället. Handtvättprogrammet är i stort sett detsamma som ulltvättprogram, skillnaden kan vara att det centrifugeras mellan varje sköljning, vilket kan vara till fördel för ullplagg.

Next

hantverk: tvätta ull

tvätta ull

Massera in blandningen på fläcken utan att skrubba eller gnugga. . En del menar att smutsen lossnar bäst i helt kallt vatten. Ullen torkar väldigt snabbt och följande dag kan man klippa ren ull eller inom en veckas tid. Plagg av tyg bör alltid strykas när de fortfarande är något fuktiga. Såhär såg den ut efter en omgång i tvättmaskinen på 30 grader och med helt vanligt kulörtvättmedel, inget ylletvättmedel alltså.

Next